El Musicante Jabadera

Jabadera, bend formiran u El Musicanteu, odličnim singlom Johnny najavio je izlazak novog mini albuma "Mali ljudi obični".  Pjesma izravno skreće pažnju na problem mentalnog zdravlja mladih u digitalno/virtualno doba.

Johnny je pjesma koja ostavlja jak dojam i zaslužila je pobliže seciranje. Da muzika može biti važna i angažirana  pokazuje Jabadera novim singlom koji nosi univerzalni naziv Johnny. On može biti bilo tko, bilo gdje u svijetu, a ne snalazi se u virtualizaciji svijeta oko sebe- fenomenu koji je radikalno promijenio odrastanje današnjih generacija.

Priča završava ružno, ali tekst u koracima razlaže proces koji dovodi do toga. ono što je posebno zanimljivo je što tekst funkcionira kao dramski predložak. Valentina Ević, vokalistica dio pjesme je u ulozi naratora, a onda efektiranim vokalom prelazi u prvo lice u kojem Johnny progovara. U kratkoj formi pop pjesme obuhvaćeno je toliko slojeva kompleksne teme otuđivanja da se to baš rijetko susreće.

Muzika je s druge strane blistav primjer estetike koja je vladala većim dijelom devedesetih. Struktura pjesme posložena je u maniri radijskog hita i bez sumnje bi ovakva pjesma u nekim drugim vremenima bila provjerena uspješnica. Ali dobra pjesma je dobra pjesma- i tu leži najveće zadovoljstvo.

Bend kojeg čine uz spomenutu Valentinu Ević, bubnjarka Sara Klikić, basist Vid Penezić i gitarist Fran Marinić autorski funkcionira tri godine, imaju tri videospota iza sebe, drugi mini album ispred sebe i na desetke koncerata u nogama. I ovo izdanje izlazi pod okriljem El Recordsa- izdavačke kuće koju vode naši bivši polaznici.

Svakako poslušajte!