U želji da naprednim učenicima ponudimo ekskluzivna znanja i nezaboravna iskustva napravili smo El Pro program. Do njega su vodili naši tematski bendovi, a jedan je od njih ovih dana koncertom u Saxu obilježio pet godina postojanja.

Priča je počela uvježbavanjem američke glazbe prve polovice devedesetih godina (Grunge) i hitova svima poznatim bendovima poput Nirvane, Soundgardena, Pearl Jama, Alice in Chains te Stone temple pilots. 

Polaznici naprednog Flagship programa, pod vodstvom mentora Tomislava Šnidarića, okupljeni su 2018. godine u El Grunge bend. Od tada su nastupili točno šest puta u klubu SAX gdje se tradicionalno održavaju koncerti posvećeni ovom značajnom glazbenom razdoblju i to uz bok iskusnim glazbenicima iz benda Citizen Dick.

Više je zanimljivosti vezano uz taj naš bend

  • Grunge je dominantno muško razdoblje rock glazbe, a El Grunge bend od početka čini gotovo kompletna ženska postava što je toj glazbi dalo jednu originalnu dimenziju.
  • Bend danas čine čak četiri nekad napredne učenice, a danas predavačice u školi što na najljepši način pokazuje autentičnost podučavanja u El Musicante glazbenoj školi.
  • Ostvarene su lijepe suradnje s muškim pjevačima mlađe i srednje generacije za potrebe dueta, a rado pamtimo i povezanost sa pobjednikom The Voicea Vinkom Ćemerašom koji obožava grunge glazbu.

Kroz bend je prošlo desetak članova, no od početka su tu Valentina i Ivona Ević te Nada Brigić. Pitali smo njih i mentora Tomislava za kratku izjavu na proteklih pet godina.

“Kada su 2018. godine dečki iz Citizen Dicka predložili da učenici naše škole otvore njihov koncert znao sam da je to prilika koja se ne propušta. Iskustvo sviranja s profesionalnim muzičarima u profesionalnim uvjetima i pred punim klubom ne nudi se svaki dan. Bio je izazov tada s djecom od 14 do 16 godina uvježbati izazovan materijal, ali uspjeli smo. Tada smo imali tek 4 pjesme od kojih neke nisu ni bile grunge, a danas bend ima desetak žanrovskih pjesama u repertoaru. Zadnjim su koncertom pokazali da mogu posve samostalno funkcionirati – naime nisam bio uopće uključen osim dijelom organizacijski što će reći da je cilj ispunjen – postali su samostalni glazbenici.”

Tomislav, mentor

“Sjećam se tog prvog koncerta 2018. godine kad smo tek naučili nekoliko grunge pjesama, od kojih smo neke i ‘prošvercali’ pod grunge. Bili smo jako uzbuđeni i veseli jer smo dobili priliku nastupati u jednom zaista poznatom klubu kao predgrupa profesionalnim glazbenicima. Tijekom godina smo sazreli kao svirači i pjevači, a proširili smo i repertoar. Grunge je definitivno žanr koji budi posebnu emociju i uvijek je gušt zasvirati neke od najdražih pjesama 90-ih u Saxu :)”

Ivona, vokal i gitara

“Sjećam se kad smo svirali svoju prvu grunge večer, bili smo jako mladi i još smo učili svirati. Nastupati u Saxu, pravom klubu u kojem nastupaju profesionalni glazbenici bila nam je jako velika i važna stvar. Ovdje moram zahvaliti ekipi iz Citizen Dicka koja nas je pozvala da im budemo predgrupa iako smo stvarno bili klinci i profesoru Tomislavu koji je vjerovao u nas da možemo isporučiti što treba. Kroz godine bivanja u školi smo između ostalog i kroz ovakve projekte stasali kao glazbenici i bili izloženi genijalnim iskustvima kojima većina mladih glazbenika zaista nije izložena u tim godinama. Veselimo se idućem nastupu! ;)”

Valentina, vokal i gitara

“Uvijek mi je bilo lijepo nastupati u Saxu. To mi je čak bio jedan od prvih koncerata uživo. Kada sam tek došla u El Musicante, bio mi je među prvim koncertima. Iako je repertoar često isti, uvijek bude nešto novo i drugačije. Svaki put je po nečemu bio poseban.”

Nada, vokal i gitara